A kertünkben van dió, törökmogyoró és ezeket mind meg lehet enni. Időnként kerül amerikai mogyoró is, de ezt úgy kell hozni fentről zacsiban. A törökmogyoróról volt mostanában némi bizonytalankodás családilag, mely főleg a termése körüli találgatásokban csúcsosodott ki, konkrétan, hogy ehető-e vagy sem.
Végül elszántam és megnéztem a wikipédián 5 mp alatt: ehető, sőt egészséges csemege tele (most jön a kopipészt):
Az ízletes, tápláló mogyorószemekben sok a fehérje és a rost. Jelentős a vas-, foszfor- és káliumtartalma. A többi dióféléhez hasonlóan a mogyoróban is sok az E vitamin, és megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B vitaminok is. Ennek a diófélének is előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterin-szintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legnagyobb.
Mindezek mellett maga a törökmogyorófa egy gyorsan növő szép alakú fa. Ezzel a vitát lezártam.
Forrás: itt ni
1 megjegyzés:
Megértettük, örülünk neki és enni fogjuk!!!M.D.
Megjegyzés küldése