hétfő, október 31

Legelészés közben

A kertünkben van dió, törökmogyoró és ezeket mind meg lehet enni. Időnként kerül amerikai mogyoró is, de ezt úgy kell hozni fentről zacsiban. A törökmogyoróról volt mostanában némi bizonytalankodás családilag, mely főleg a termése körüli találgatásokban csúcsosodott ki, konkrétan, hogy ehető-e vagy sem.

Végül elszántam és megnéztem a wikipédián 5 mp alatt: ehető, sőt egészséges csemege tele (most jön a kopipészt):

Az ízletes, tápláló mogyorószemekben sok a fehérje és a rost. Jelentős a vas-, foszfor- és káliumtartalma. A többi dióféléhez hasonlóan a mogyoróban is sok az E vitamin, és megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B vitaminok is. Ennek a diófélének is előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterin-szintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legnagyobb.

Mindezek mellett maga a törökmogyorófa egy gyorsan növő szép alakú fa. Ezzel a vitát lezártam.
Forrás: itt ni

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megértettük, örülünk neki és enni fogjuk!!!M.D.