vasárnap, március 3

Újabb túrós kedvenc a sütőben

Boldi legtöbbször farkaséhesen érkezik haza a délutáni sportolásból, azonnal életmentő gasztrocsomagot követel, nem ismer pardont, vagy "várj egy kicsit!". Mivel a vacsora egy órányi távlatáról még elviekben sem lehet beszélni vele, igyekszem ésszel megtölteni az üres pocakot. Sokszor almával hidaljuk át a kritikus időszakot, 5-6 db!!!, majd az sem ritka jelenség, hogy az almadömpinget 4-5 szelet mézes pirítós kövesse, csak az íze kedvéért.

Rájöttem, hogy mindig kell lennie a hűtőben valamilyen házi finomságnak, amit s.o.s. bevethetek ilyenkor, s ami után nem fáj a fejem azon, ha a vacsihoz már túl fáradt az ember fia. Az egyik ilyen örökzöld slágerünk a répás süti, ami a hűtőben akár egy hétig is friss marad.
Pár napja kezembe akadt egy régi recept, melyet 8-10 éve sütöttem legutóbb, s emlékeim szerint VP-vel nagyon szerettük anno. Megsütöttem a 2013-as változatát, és egy kis cseresznyelekvárral körítve osztatlan családi sikert aratott:
.
Hozzávalók: 4-5 tojás, 1 kg túró, 20 dkg cukor, egy csomag vaníliás pudingpor, 12 dkg vaj, 8 dkg búzadara, fél csomag sütőpor, csipet só, 10 dkg mazsola, 5 db alma reszelve, fél citrom leve.

A történet rémesen egyszerű: először a tojásfehérjéből kemény habot verek, aztán egy másik tálban a sárgáját kikeverem a cukorral, vajjal, sóval, belekeverem a grízt, a sütőport és a pudingport, majd az almákat reszelve, fél citrom levével meglocsolom, végül jöhet a túró és a mazsola. Ezután a habot óvatosan a túrós masszába keverem, kivajazott-lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben (először 200 fok, majd lecsavarom 180-ra) kb. 45 percet sütöm.

Melegen nehéz szeletelni, érdemes legalább langyosra hűteni (akaraterő és önfegyelem!!!, a kép ennek teljes hiányában született).
     

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hozzávalók: mennyi túró kell? P.M.
Finom lehetett!!!

Dóri írta...

hoppá, az lemaradt, pont a lényeg!!!! 1 kiló. Még szerencse, hogy van egy sasszemű Dédnagyi online a családban :-)!!!!!

millió puszival, D


Andus írta...

Húúúúúúúúúúúúú, ilyet nem szabad éhes embereknek mutogatni! Ejnye! Mindenképp kipróbálom, mert egyszerű gyors és finom... és szerintem kihűlni sem lesz sok ideje :)
Örömmel olvastam az új bejegyzéseket, itt vagyok, olvasgatok, csak idő nem marad a reakcióra. Gyönyörűek a srácok! Rengeteget nőttek és úgy látom komolyodtak is. Bolditól mindig megdobban a szívem, Árcsitól folyamatosan jó kedvre derülök, a kicsi sármőr pedig mindent visz...
Remélem felébredünk már a téli nyavajákból, remélem nem túl sok jutott most ki nektek belőle. Itt a nagyfiú mint a makk, a kicsi viszont levelező tagozaton járja az ovit. Én hiába viszem már felgyógyulva egészségesen, ha más beviszi a beteg begyógyszerezett gyereket és erről igazolást is kisír a szülő a dokitól...csöbörből vödörbe.
Ölelek Mindenkit: Andusék