vasárnap, november 13

Skarlát vagy valami ilyesmi

Péntek este érkezett egy e-mail az oviból, ami arról tájékoztatta az érintetteket, hogy skarlátos megbetegedést jeleztek a nagycsoportban. Mi akkor még csak azzal voltunk elfoglalva, hogy Áron lázát csillapítsuk, és bizony nem volt túl nagy sikerélményünk, mikor egy kúp és a nurophen ellenére közelített a 39-hez... Szombaton is egész nap maradt ez a magas láz, rettenetesen fájt a torka, bágyadtan hevert. Ma reggelre apró kiütések jelentek meg a testén, a bőre száraz, és a torka egész furcsa, bevérzéses, apró hólyagos, még a szájpadlásán is. Eddig azt hittük, hogy mandulagyulladása van, bár furcsa volt, hogy Áron nem szokott ennyire belázasodni. VP felhívta az ügyeletet, és kérdezte, hogy mi a teendő, ha félünk, hogy skarlátos a kölök. Mondták, hogy vigyük el mutatóba, és ha megérkezünk, azonnal előreveszik, ez a protokoll. VP ölben vitte Árcsit, akit jó alaposan megvizsgált az ügyeletes orvos, és megállapította, hogy ez 50 %-ban skarlát, 50%-ban mandulagyulladás, vagy esetleg valami más. A bőre alapján skarlát, a torka inkább más fertőzésről árulkodik, a legjobb, ha holnap megmutatjuk a háziorvosunknak is (a tesókkal együtt). Felírt egy széles spektrumú antibiotikumot (egy hónap alatt a második adag lesz...), oszt viszlát.
Szó mi szó, nem voltam túl nyugodt, mert a "skarlát" az én gyerekkoromban még egy veszélyes, förmedvényes, karanténnal járó betegségnek számított, igaz azóta fordult párat a világ.
Gondolkodtam, hogy illik-e vagy sem, de aztán felhívtam a (csúcsszuper és mindig elérhető, segítőkész) gyerekorvosunkat, hogy megvitassam vele a történteket. Ő a telefonban azt mondta, hogy a bőrtünetek léte alapján valószínűleg skarlát (ráadásul az oviban is előfordult...), de ez esetben igazából a diagnózis másodlagos a tüneti kezeléssel szemben, kezdjük el az újabb bogyót, ami bármelyik feltételezett nyavalya ellen hatásos, lévén a széles spektrumú jelző, és holnapig drukkoljunk, hogy a többieken ne jöjjön ki! Mindig történik valami....


ui.: Azt hiszem a közeljövőben nem fogunk túl sokat sorban állni, VP kitalálta a varázsigét:
"Skarlátos gyerekkel vagyok, és nem félek használni!"

1 megjegyzés:

Gaskó Krisztina írta...

Torokszorító ez a hír nekünk is...:((( Gondolok Rátok, hogy (1) a többieket elkerülje és (2) mielőbb meggyógyuljon Árcsi is!!!

Sok puszival,
Kriszti