péntek, január 23

Mesteremberek

Hetek óta vacakolt nálunk a melegvíz. Van egy kombi kazánunk, amiből jön a fűtés és a melegvíz is. Ennek a melegvíz adó része kezdte bemondani az unalmast. Az volt a tünet, hogy az ember kinyitotta a forróvizet, az megindult, mahd fél perc alatt szépen egyenletesen elfogyott, és a végén már alig csordogált.
Egy idő után eljutottunk oda, hogy háromnegyed óra alatt sikerült egy kádaljnyi meleget összeszedni, amiben aztán a háromgyerek után a kétfelnőtt is lefürödhetett, már ha volt gusztusunk ebbe a miniGangeszbe belemártózni, mert időnként nem lehetett lelátni a sekély aljába se.

Nosza hívjunk kazánost. Kijött Anti, lehúzta rólunk a szokásos karbantartós nyolcezret és mondta a tutit: Kazán jó, vizest kell hívni.

Felhívtuk régi jó emberünket Pálinkás Jancsit (cca 60 éves), aki a szakmájának szerelmese, tüneményes pasas, rengeteget beszél, de nagyon vicces. Kijött itt töltött fél napot, és megmondta, pontosabban bizonyította, hogy a csőben dugulás nincs, mégiscsak bojleres kell.

Telefon Antinak, aki megnyugtat, hogy akkor rendeli az új tartályt. Na ettől én ideges lettem. Történt ugyanis, hogy én már előtte érdeklődtem, hogy mennyi egy új tartály, mire kiderült, hogy 240 000 Ft, de csak akkor kell cserélni, ha lyukas, de az meg látszódna, mert földre folyna a víz. Szóval távgyógyász Antit lecseréltük, hívtuk a specialistát, Robit.

Robi telefonban megnyugtatott, itt dugulás lesz, kitisztítjuk és mindenki örül.
Ki is jöttek, tisztítottak, melegvíz sehol.

/Kis közbevetés: a melegvíz-csinálás úgy néz ki, hogy a tartályba bejön a hidegvíz, felmelegszik a tartályba benyúló forró csőkígyón, majd kifolyik egy, a tartályba vezetett csövön. Szóval maga a szerkezet nem egy gerontopresszionátor, hanem egyszerű, mint a faék./

Robi mondja, akkor dugulás a csőben, ide vizes kell. Nagy nehezen visszatartottuk őket, és szépen logikusan levezettük, hogy ott biza nem lehet, úgyhogy csak szedjék széjjel azt a kazánt, ne csak drótokat dugdossanak bele.

Másnap visszajöttek, mindent szétszedtek, semmi eredmény. A végén azt mondja Robi morgós társa:
- Sajnos nem tudom, mi lehet a baj, de levágok ebből a forróvíz-kivezető csőből 5 cm-t. Ettől ugyan elvileg nem változik semmi, de más ötletem jelenleg nincs.

Na ezért érdemes tanulni, szakember az szakember: azóta úgy jön a forró víz, mint az álom. Közben ha már erre jártak, kicserélték a bojler vezérlőpaneljét, az anódot, meg még kaptunk szénmonoxid-mérőt, így végül is olcsón megúsztuk a kalandot.
Hogy mennyit? 150 000 Ft-ot.

A számuk megvan, bár a feléért én is szétkapok bármit, csak szóljatok.

Nincsenek megjegyzések: