szombat, március 30

Sakk-matt

Boldi a tavalyi nehéz kezdet után egyre szívesebben jár sakkversenyre. Ehhez heti egyszer 45 percben alapoz a sakkszakkörön foci előtt.

Miután a legutóbbi, kerületi sakkdiákolimpián egyéniben negyedik lett, elindulhatott a pótselejtezőn, ahol a tét a budapesti döntőbejutás volt.
Elég macerás hetünk volt, de Janó (a sakktanár) kapacitált minket, hogy bár kevés az esély a bejutásra, jó alkalom lesz jók ellen partikat váltani. Svájci rendszerű ötfordulós versenyen Boldi 4 meccset nyert, így meglehetősen nagy meglepetést okozva bekerült a budapesti döntőbe. /A svájci rendszer lényege, hogy minden fordulóban az azonos pontszámúak játszanak egymás ellen./

Mondanom sem kell, hogy nagy volt az öröm és a büszkeség, mert azért a budapesti döntőbe jutni nem akármi, ráadásul "nagy múlttal" rendelkező versenyzőket is megelőzött (országos harmadik helyezettel szemben is nyert), görcsök nélkül, koncentráltan, de lezseren.

A szombati budapestire úgy készültünk, hogy Bobek ne legyen csalódott ha péppé verik, mert ott aztán tényleg olyanok vannak, akik egészen komolyan veszik a sakkozást, heti 5-6 edzéssel, esetleg havonta egy hét bentlakásos edzőtáborral. Így aztán kitűztük célnak, hogy a 7 partiból nyerjen egyet, egyébként meg ne adja olcsón a bőrét, játsszon hosszú partikat és ami a legfontosabb: élvezze a játékot. Önmagában már az is elképesztően szép eredmény, hogy ennyi gyakorlással ott van a döntőben. 

Ehhez képest Boldi két vereség és két döntetlen mellett 3 partit nyert, így 4 ponttal a 8.-17. helyen végzett, ami egészen elképesztően jó eredmény, főleg, hogy Boldi gyakorlatilag nullát foglalkozik a sakkal.
A hozzáértők (Janó) szerint Boldi nagyon tehetséges sakkozópalánta, lehet, hogy érdemes egy kicsivel többet beletenni neki ebbe.
/Hogy sokat érdemes-e, arról Dóri írhatna egyet, ugyanis ő volt Boldival a budapestin, és eléggé döbbenten jött haza amiatt, ahogyan a szülők viselkedtek a táblák mellett... /

Jelenleg majd szétvet minket a büszkeség, ráadásul Janó olyanokat írt Boldiról az iskolai levlistára, hogy majd elolvadtunk, nem is merem idézni. Boldi elkezdett a nála eggyel idősebbek közé járni edzésre, de azért a heti három foci hozza leginkább lázba.
Erőltetni nem akarjuk, ha lesz kedve, akkor sakkozhat többet is. (Én azért nagyon várom a következő versenyt, hogy vajon mi lesz: egyszeri kiugrás vagy mégsem?)



(És ami a legfontosabb: összesorsolták egy barátjával a pótselejtezőn, és bár győzött, nem tudott örülni a sikerének, mert Dani szomorkodott, és ez felülírt mindent. Nem csak az esze van a helyén...)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Fantasztikus ez a Boldi! Gratulálok ismét!
Puszi Kacsarétnek: Lux Judit

Andus írta...

Kíváncsi lennék mi történne ha foglalkozna is a sakkal :) Micsoda szíve van! ő egy "kerek" gyerek csupa-csupa érzelem és benne sok -sok ész. Csók: Andus