péntek, december 9

Mr Diamonds

Az ünnepekre már jó előre bespájzoltam egy doboznyi társasjátékot. Idén a tesz-veszről vásároltam a javát, "megadjaaniko"-tól (Rengeteg játéka van, és korrekten feltünteti, hogy milyen állapotban vannak az általa árult, leginkább használt, német társasok. Jelenleg ki van fosztva, de ha valaki szeret tesz-veszezni, az ünnepek után bátran...).
A legjobb játékokra sokszor nem a boltok polcain bukkan az ember, élvezem az internetről levadászott 20-30 éves matuzsálemeket, s bár a kivitel nem "legtrendi", a játék élvezeti értéke sokszor legyőzi a mai játékgyártók műremekeit.

Boltok, ahonnan szívesen vásárolok, ill. már nézelődni is megéri:

http://www.okosjatek.hu/ (rengeteg Think Fun játékuk van, jó áron, egyszemélyes, logikai)
http://www.boyonex.hu/index_h.html (gyönyörű DJeco játékokkal)
http://www.marbushka.com/ (legszebb, egyedi, imádom)
http://www.klasszikusjatek.eu/ (kedvenceim a Goki játékok, kirakók)
http://www.jatekforras.hu/main.html (nincs webáruházuk, de a boltban mindent ki lehet próbálni, itt a legnagyobb a választék és az eladók szaktudása, segítőkészsége, lelkesedése előtt le a kalappal, igaz nem ez a legolcsóbb hely a városban)

Ha valaki ki tudja egészíteni a listát, hajrá, én nagyon örülnék neki!

A Mikulástól kaptak a gyerekek egy társast, amit valószínűleg soha nem vásároltam volna meg, ha Áronom nem éppen a kincsesdobozpakolós, drágakőgyűjtős korszakát élné.
A játék lényege: egy műanyag táblára fel van ragasztva 16 drágakő (ezek elmozdíthatatlanok),

másik 26-ot pedig nekünk kell a táblára a játék kezdete előtt felhelyezni.

Felváltva húzunk a kövekből, s közben próbáljuk észben tartani (tapasztalatainkból okulva), hogy hol vannak a stabil, elmozdíthatatlan gyémántok. Ha sikeresen választunk, és megszerzünk egy követ, húzunk egy kártyát, amin különböző értékek szerepelnek, így lesz a kártyából és a kőből egy valamilyen értékű gyűrűnk. Kicsit még bonyolítható a dolog, mivel vannak tolvajkártyák is, de ezt itt most nem részletezem. A végén nem meglepően az győz, akinek a gyűrűinek az összértéke a legnagyobb. Ezt itt Bercus zsákmánya, elképesztő precizitással rendszerezte:


Kicsi memória kell hozzá, a többi szerencse dolga. Az én fantáziámat először nem mozgatta meg a történet, de a gyerekek nagyon élvezik, mert csillog, pörgős és izgi. Ma leültünk Bercussal játszani (előzetes félelmeimmel szemben, tökéletesen kivitelezhető történet volt, igaz a végeredményt nem ő adta össze), és be kellett lássam, hogy ez a játék tényleg élvezetes.

Sőt! Eszembe jutott, hogy milyen könnyen elkészíthető otthon egy műanyag tálcával vagy tányérral, egy marék hobbiboltos kütyüvel (kövek, fabábuk, gesztenyék, anyacsavarok anyái...) és pillanatragasztóval.

3 megjegyzés:

EszterKandó írta...

hello Dóri, szuper jók mindig a játékötletek, meg a teszvesz link is klassz. köszi!
nem gyakran, de a tulli.hu-ról rendeltem már, előnyük, hogy precízek (gyorsan visszautalták a pénzt, mikor valami nem volt) és sok az értékelés, mert az beváltható pontot (azaz pénzt:) ér.
üdv, olvasód, Cili utolsó móriczos osztályából, Kandó Eszter, (a) két gyermekes anyuka

vp írta...

Szia Eszti!

Mindig örülök, amikor valaki "leleplezi" magát :-)!
Meg fogom nézni a tulli.hu-t, köszi az ötletet!
Karácsony előtt próbálok még írni egy-két játékról, remélem azok is tetszeni fognak!
Mekkorák a gyerekeid? Ha jól emlékszem, a nagyobbik talán Bercivel egykorú, nem?

Szép hétvégét, Dóri (Cili utolsó előtti móriczos osztályából :-))

EszterKandó írta...

szia Dóri (és természetesen VP),
igen, már zavart is, hogy titkos olvasótok vagyok, főképp mikor van, hogy idézlek titeket - betegség, ötlet, tanulság terén.

és igen, Ali (Aladár) egy nappal fiatalabb Bercinél, Juli (Júlia) 5 hónapos múlt. ezért is vagytok nagyon aktuálisak!

a tulli-nál a ses creativ játékok nagyon jó minőségűek. a gyurma két évesen is gyúrható.
ja, és ezt kincskeresős társast már barkácsolom, már csak ragasztani kell:)

sok jót, örömteli ünnepeket! Bercinek, nektek nagy drukk.

üdv, Eszter