szerda, november 17

Smart Car

Nyár elején VP egy meglepetéssel állított haza, amit igazából Ági ajánlott, s segített beszerezni. Ági a felelőse VP iskolájában folyó logikai játék programnak, más néven Ludens-program, amiről szívesen írnék egyszer részletesebben. Előljáróban csak annyit, hogy végre egy suli, ahol ugyanolyan fontos (ha nem fontosabb) és az órarend része, hogy a gyerek megtanuljon sakkozni, megismerkedjen sokféle logikai játékkal, mint az, hogy már decemberre ismerje a betűk zömét.... Olvasni előbb vagy utóbb megtanulunk, de hány felnőtt képtelen logikusan gondolkodni????

A Smart Car nálunk telitalálat, mert Boldi, Áron és Bernát is játszik vele, igaz mindenki a maga módján, szintjén. Bercus pusztán tologatja az autót, ki-beteszi a fakockákat; Áron már tudatosan, az összes kockát úgy próbálja belehelyezni az alvázba, hogy az autónak arca legyen, ill. a feladatos könyv első pár oldalát megoldja (itt még van segítség, tanít a könyv), azaz a rajznak megfelelő lépések szerint építi a kocsit. Boldi szépen sorban végigcsinálja az egyre nehezedő feladványokat.

A játék lényege: van egy alvázunk, és négy különböző színű, L alakú fakockánk, bizonyos oldalain szemek láthatóak, ezekből kell autót építeni úgy, hogy mindig azonos formát kapjunk, mind a négy kocka az alvázra kerüljön, és a kocsi szélvédőjén mindig láthatónak kell lennie két hatalmas szemnek, azonban a szélvédőn kívül máshol nem láthatunk szemeket, azokat ügyesen (a fa kockák megfelelő elforgatásával) el kell rejteni! Minden feladatlapon az autó oldalnézetből látható a síkban, és ebből kiindulva kell felépítenünk az autónkat a térben, ha kész, akkor lapozunk a könyecskében, a következő oldalon megnézhetjük az autót szemből, és könnyen leellenőrizhető, hogy a sajátunk is olyan-e. Ezt nem tudom egyszerűbben leírni, de játék közben nem ilyen bonyolult ám..... + Annyira jó kézbe venni, nagyon igényes, gyönyörű darab!!!
Lehet, hogy segít néhány kép! Ez a tanító-fázis, csak le kell utánozni a lépéseket:

Ez lesz a végeredmény a valóságban oldalról,
és szemből.
Egy kis gyakorlás után már egyedül kell kiokoskodnunk az oldalnézet alapján, hogy-hogy kell elhelyezni a 4 kockát:Ha jól dolgoztunk, így néz ki az autónk szemből.

2 megjegyzés:

Andus írta...

Ez nagyon tetszik:)
S a logika szerintem fontosabb bármi másnál,mert anélkül az életben ma már nem érhetünk el semmit.Érdemes treníroztatni gyereket s felnőttet egyaránt.

Névtelen írta...

Ez aztán segédeszköz! Értem Boldi miért rakta pontosan a helyére a társasjáték dobozt. Magyarázta a kisebb feljebb kell hogy legyen.
Előre a logikus gondolkodás útján! Jó utazást, puszival, Mária .