csütörtök, október 21

Párhuzamos játék helyett

A 2 évesek, ha egy kupacban vannak, általában un. "párhuzamos játékokat" játszanak, keresik a társ közelségét, de még nem működnek vele együtt. Pl. mikor a homokozóban egymás mellett lapátolnak a totyogik, de mindenki a saját művén munkálkodik. Néha megfigyelhető, hogy az egymás mellett tevékenykedő gyermekek rövid időre együtt is megpróbálnak játszani, később egyre gyakoribbak és egyre hosszabbak ezek a közös játékok, a 3-4 évesek már bandáznak, van közös cél, közös játéktudat, szereposztás, együttműködés..... pl. Áronom Izsákkal és Artúrral csapdát épít az oviban a lányoknak.
Múlt hét elején Esztivel elvittük Pannit és Bercit egy kisebb játszótérre, és szabadjára engedtük őket. Először "párhuzamosan játszadoztak", össze-vissza motoroztak, krétával rajzolgattak, rakosgatták a köveket, egymáshoz közel, de egymástól függetlenül. Aztán Bercus kisautója körül elkezdődött a közös játék, közös céllal, együttműködve:






Nem kis teljesítmény ez 2 x 2 évtől!


4 megjegyzés:

Andus írta...

Meg kell őket zabálni!!! Az a koncentráció kérem :)

Névtelen írta...

Jó Pannit is "élőben" látni a blogon:) Puszi neki is innen, a távolból!

Cukik ezek a gyerekek. Mi, felnőttek, türelmetlenül várjuk, hogy Berci megszólaljon, ők meg szavak nélkül is milyen jól megértik egymást... Csoda ez kérem!:)

Sok puszi mindkét gyerkőc családjának!!!
Kriszti

vp írta...

Sőt! Képzeld Kriszti, hogy Berci tanítja beszélni Pannit! Esztivel hülyére röhögjük amgunkat, mikor az egy éves kora óta folyamatosan és gyönyörűen beszélő Pancsur elénk áll, és nyom valami Berci-hablatyot.....

Már nagyon várunk, vagy ha nem vigyázol, jövő héten megyünk :-)!

puszi: Dóri

Mária N.D. írta...

Dórikám, gyűjtöd a tanulmányodhoz a megfigyeléseket. Ezek igen korán tudnak már együttműködni. Öröm látni és hallani őket. Puszi, M.D.