Dóri húsevésben az ismerkedésünk előtt a csirkemellnél, de még inkább a pulykamellnél sosem merészkedett tovább. Esetleg még szűzérméig, de inkább mégse. Nálunk viszont a magyaros konyha dívott, pörkölt, sült hús zsírjában, na és persze csülök és körömpörkölt és a pacal. Spárgát viszont nem nagyon ettünk, úgy ahogy Dóriék meg pacalt nem.
Na ebben kellett kialakítani valami közös nevezőt, ami azért többé kevésbé sikeres volt. Dóri megeszi a sovány tarját, de ha lehet, akkor inkább rövid karajt, eszik a hurkából és a sonkának a zsírtól távoli részeit. Cserébe én eszem spárgát, franciás köreteket, sült krumpli helyett rizst (Jázmin! Lábszagú, de nagyon finom.).
Van persze ami nem megy: emitt a pacal, amott a kaporleves. De ami nem megy, azt ne erőltessük. Ráadásul a csülköt én úgy szeretem, hogy inkább a szélét.A belső színhús részét egye, aki akarja. pl Dóri. A tegnapi csülköt viszont Áron és Berci is két pofára falta, csalk Boldi sztrájkolt. Kíváncsi vagyok mikor főz Dóri pacalt...
Na nézzük hogy készült a csoda Dóri módra
Végy egy anyóst, aki a disznóvágáskor félrerak egy csülköt a jobb napokra. Hívd föl és vázold a helyzetet, hogy mit találtál ki. Ne engedj a kísértésnek, hogy Évi néni majd megcsinálja, neked meg marad a szép terítés.
Hozasd el Nagyvadival a nyers darabot a nászasszonytól. Vedd át a konyhában, bontsd ki, majd ülj le kicsit a földre, hogy ismét helyreálljon az agyi vérkeringésed, ami disznórészlet látványától összeomlott.
Ezután fejet félrefordítva helyezd el a csülköt egy lábosban, ereszd föl vízzel, és add hozzá a fűszereket. Közben mondogasd félhangosan, hogy "Ez itt egy fej káposzta." A vízbe tegyél bőven sót, egészborsot, babérlevelet, sok hagymát laskára vágva, fokhagymagerezdeket félbe (ne kis dundi jelzővel, mert attól kiugrok a bőrömből), és rozmaringot. Mikor ezek nagyjából eltakarják azt az izét, akkor tedd föl a gázra hátra részint a gyerekek, részint magad miatt, és kis lángon kezdd meg a főzést. Most kimenekülhetsz úgy négy órára. Néha kérd meg valamelyik családtagodat, hogy menjen arra és nézzen körül.
Ha már összeszedted magad, akkor jön a neheze: vedd elő a római tálat, amit előzőleg beáztattál vízbe és kérd meg az ünnepeltet, hogy a Netuddkit tegye át. A zsíros léből horgássz ki mindent, amennyi türelmed van és tedd azt is a fennmaradó helyre. Fedd be a tálat és mehet a sütőbe 200 fokon egy fél órára. Utána leveheted a hőmérsékletet 170 fokra és hagyd még fönt a tetőt kb. 2 órán keresztül, de előtte szabdaltasd be a csülköt kockásra. Végül vedd le a fedőt és a negyedóránkét kenyegesd a csülök bőrét sörbe mártott szalonnával (Ezt más is szívesen megcsinálja helyetted). Akkor van kész, amikor már muszáj vacsorát adni a gyerekeknek.
Tálaláskor próbálj nem ránézni a csülökre és a tányérodra került húsdarabra mondogasd, hogy milyen finom ez a csirke.
5 megjegyzés:
Dóri 1 HŐS!
Gratu!
Ez így már leírva is nagyon fincsi.
mindent a családért, én is kibirom a kutyusomnak a mosatlan (zöld) pacalt nyersen szervirozni, megbolondul érte ugy imádja mint semmi mást,csak én birom nehezen itt a konyhában ezt a jó finom egészséges tehénistálló " illatot" amit motorozás közben ugyan nagyon szerettem az úton, no de itt??? no de minden szokás kérdése ! Dórikám fel a fejjel! Jó az a pacal ! Kere
Nálunk is ilyen volt. Csak én nem voltam ilyen bátor. Apánk egyedül csinálta végig az egészet. A belső husi meg igen finom volt. :-)
Nagyon tutin tálalt sztori volt ez! Élvezet volt olvasni! (Bár Berci focizása is legendasztori nálunk. Tutik ezek a fiúk!)
Üdv: Krisz
Én csülköm emelem Dórira,s neki boldog névnapot kívánok így utólag is!
A csülökbe belebetegedett a család mert azóta nincs bejegyzés !!! veszélyesek ezek a disznók , különösen a csülkeik ! Kere
Megjegyzés küldése