szerda, október 21

Olajozottan

Pár napja már fogalmazgatom magamban a nagy "panasz-bejegyzésemet", miszerint Áron és Bercus gyepálják egymást, állandósult a lakásban a visítás-sírás... Fogalmazgatom, de képtelen vagyok leírni, mert annyira elfáradok nap közben, hogy estére már a tőmondatok szerkesztése is nehezemre esik.
Inkább írok valamiről, amit mostanában nagyon ügyesen csinálunk! VP-vel rájöttünk arra, hogy Boldi sokkal jobban működik nap közben, ha eleget aludt éjszaka. Ezzel nem gondolom, hogy feltaláltuk volna a spanyol viaszt, biztos más gyerekeknél is szemmel látható, és füllel hallható különbség van egy hosszú és egy rövid éjszaka utáni napon! Mivel Boldit VP viszi oviba, és negyed nyolc körül indulniuk kell, az esti fektetés időpontját kellett előrébb hoznunk.
Augusztus végén kezdtük a szoktatást és most már második hónapja fél nyolckor ágyban van a három ifjonc, nyolckor pedig alszanak (Berci már fél nyolckor).
A kulcs, hogy időben kell elkezdeni az esti fektetés-fürdetés projektet, minden legyen kellő mértékben előkészítve, nincs közben telefonálás, főzés, csak a gyerekek és az ágyba vezető nem is annyira rögös út! 6kor terítünk és vacsizunk (sajnos mostanában nem ülök le a fiúkkal enni, inkább pincérként sürgök-forgok), fél7 és 7 között fürdés, 7től fél nyolcig diavetítés, logopédiai gyakorlatok Bobekkal, aztán fél nyolckor alvópuszikkal elhalmozva irány az ágy! Boldinak és Áronnak van egy esti, közvetlen az alvás előtti rituáléjuk, ami bár sok szülő szerint tilos és felesleges, szerintem nagyban segít elkerülni a "nem akarok aludni hisztiket", az este "forgatókönyve" által nyújtott kiszámíthatóság pedig biztonságot nyújt! Vetítés után kimegyünk fogat mosni, majd Boldi és Áron kérnek "mozivizet" és "mozialmát" (ezt ők nevezték így el, mesehallgatás közbeni evészet-ivászat), amit az ágyban megkapnak, és almájukat rágcsálva hallgatják Pom-Pom vagy Mirr-Murr meséit. Áron tegnap "moziszopit" is rendelt! Miután megették, megitták, betakartam, odamegyek Boldihoz, akinek pontról-pontra el kell mesélnem, hogy milyen feladataim vannak még, adok neki alvópuszit, majd megbeszéljük, hogy ha végeztem valamivel, bejövök és kap még puszit. Leggyakrabban a másodiknál már alszik is! Áron próbálkozik még egy kicsit, óbégat az ágyból, nyeli az utolsó korty vizeket, kiesik a cumi, röpködnek az alvós állatok, de két rászólásra és simogatásra, betakargatásra ő is elalszik, és akkor eljön a mi időnk VP-vel!

ui.: az éjszakai riadók nem ennyire sikersztorik.... (átlagosan öt-hatszor kelünk fel a gyerekekhez éjjel...)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát ez három gyönyörű gyerek, megnyugtatóak ilyen alvó helyzetben
jó, zavartalan éjszakákat kívánok. Puszival M.N.D.