vasárnap, április 26

Marci és Cervi

Marci hasonlít Boldihoz, mivel Ő is egy kb. 17es listáról dolgozik, már ami az étkezést illeti. Legközelebb rántott husi lesz csokifagyival, és reggelire méz. Marci! Ghánában csak kuszkuszt kapsz majd, készülj fel!

A kuszkusz észak-afrikai specialitás, egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg, majd szétterítik száradni. A kuszkuszt főételként eszik, a hozzá felhasznált alapanyagok nagyon változatosak (paradicsom, hal, hús, sáfrány...). Tálaláskor egy nagy tál közepére halmozzák a darát, arra a húsokat, zöldségeket, és kézzel vagy kenyérhéjjal mártogatva eszik. (Magyarul: rizseshús...) Édességet már számtalanszor készítettem belőle, de sósan még sosem próbáltam.
Leírom, amit már Stahl Judit is leírt, én pedig évek óta előszerettel alkalmazom. A végeredmény egy fűszeres desszert, ami leginkább tejberizshez hasonlatos.
Felforralok kb. 3 dl tejet elvileg egy egész vaníliarúddal, gyakorlatilag csak egy féllel. Mikor "rottyan" egyet a tej, beleöntök 15 dkg kuszkuszt, keverem kb. 2 percig kicsi lángon, majd lehúzom a tűzről, és beleteszek 15-20 dkg apróra vágott aszalt sárgabarackot, ízlés szerint kb. 5-10 dkg porcukrot, fahéjat (ne sajnáljuk!), belereszelem egy nagy narancs héját (tilos kihagyni, szerintem ez a lelke!), kikaparom a vaníliarúd belsejét, majd lefedem kb. 20 percre, ami alatt megpuhulnak a kuszkuszszemek, és langyossá hűl. (Fantasztikus az illata!!!) Eközben 2,5 dl tejszínt habbá verek (Anyukám tanácsára mindig jól lehűtöm előtte, így könnyebb felverni), és a végén óvatosan hozzákeverem a tejszínt a kuszkuszhoz, majd elsimítom a tetejét, és felkarikázott naranccsal díszítem.
Érdemes egy nappal a "tálalás" előtt elkészíteni, mert úgy vettük észre, hogy így még puhább lesz és jobban összeérnek az ízek.
Nagyon gyorsan kész van, a legtöbb idő a barack vagdosásával szokott elmenni, de ez előre is megoldható.
Marcinak és Cervinek innen üzenjük, hogy a szemben lévő lakás még mindig eladó, a bébi-drótpostára esküszöm beneveznénk, ráadásul taxira sem kéne annyit költenetek!

Nincsenek megjegyzések: