kedd, szeptember 2

Történelem

A legrégibb digitális gép, amit láttam az a Nagyvadász (akkoriban még unoka híján csak leendő após) gépe volt, ami floppyra fényképezett (a kisebbik típusúra), és egy-egy exponálás után 5-10 mp-ig írta föl az adatot a lemezre.

Amikor 2004 karácsony körül megvettük a Canon Powershot 30-as digitális fényképezőgépünket közel 80 eFt-ba került. Voltak már akkor is jobb gépek ennél, de ez sem volt a gagyi kategória. 1,3 megapixelt tudott(ma a telefonom 2-t), és alapból volt hozzá egy 8 megás kártya, de mivel mi tudtuk, hogy sokat akarunk tőle, ezért vettünk hozzá egy 64 megásat. És nem is csalódtunk benne. Egészen addig nem is vettünk jobb gépet ennél, míg egy osztálykiránduláson a Bodrog holtágában egy zsarón át nem kellett menni, és míg a kenu aljában hanyatt fekve kézzel áttoltuk magunkat a betonalagúton, addig az oldalamra akasztott fényképezőgép tokostul belelógott és meg is merítkezett a vízben.

Persze azonnal elmek(akkuk) ki, CF kártya ki, és két hónapig még csak a közelébe se mentem. Akkor aztán elvittem a szakszervízbe, ahol visszatették az elemet, és kb 10 mp-es nézegetés után azt mondták, hogy kutya baja, kiszáradt, használjam bátran. Idővel a kijelző sarkaiból is eltűntek a párás foltok, és csak a nehezen forgó programváltógomb emlékeztetett a balesetre. Slusszpoénként még a kártyán lévő képek is hiánytalanul megvoltak.

Szóval nem sokkal ezután vettünk egy komolyabb gépet, egy Canon S1I1-et, hosszas válogatás és internetes fórumböngészés után. Ezzel még jobb képeket lőttünk és lövünk azóta is, bár nincs rajta makro, és egy kicsit lassan is reagál, valamint jobban szereti a szabadtéri viszonyokat a bentieknél, de ezzel együtt nagyon elégedettek vagyunk vele.

Voltunk.

A minap egy akkor még kedves, mondhatni barátinak hitt párocska, két álcázásul használt gyermekével földbe döngölte a mi fotográfusi elégedettségünket. Véletlenül (!!!!) volt náluk egy tükörreflexes, félprofi digitális Nikon, rengeteg bizgentyűvel, és ők ezzel a géppel, egyujjas bundakesztyűbe bújva, félkézzel,a fotográfiában gyakorlatilag teljes tájékozatlansággal ilyen képeket készítettek.

Minden kapcsolatot megszakítunk velük. Addig. Utána majd mi teszünk fel ilyen fotókat.







1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jaj VP, annyira vicces vagy! A legjobb az egyujjas bundakesztyű...:)
Egyébként amióta megkaptuk ezt a gépet, mi is félre tettük a "régi" masinát. Tényleg nagyon könnyű vele jó képeket készíteni mindenféle előképzettség nélkül. Képzeld mi lenne ha még tudnánk is fotózni??
Puszi,
Eszter